Waarom zou je peulvruchten eten?

Koolhydraten en sporten
8 april 2016
Welke series volg jij allemaal?
8 april 2016

Waarom zou je peulvruchten eten?

Peulvruchten zijn in feite zaden of zaden met een omhulsel, afkomstig van een vlinderbloemige plant. Je hebt verse peulvruchten en gedroogde peulvruchten.

  • Verse peulvruchten: doperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen en kousenband. Deze worden als groente gezien omdat ze vitamine C bevatten en als zodanig in een maaltijd gebruikt worden;
  • Gedroogde of geconserveerde peulvruchten: bruine en witte bonen, groene erwten, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, rode- en zwarte kidneybonen en spliterwten;
  • Kiemgroente: adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé;
  • Sojaproducten: miso, sojabonen, sojadrink, sojameel, sojasaus, tempé en tofu. Deze worden vaak gebruikt als vleesvervanger.
  • Pinda’s. Deze vallen onder de noten door de gelijkenis in voedingssamenstelling.
Rijk aan eiwitten

Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, koolhydraten en bevatten veel mineralen. Ze zitten vol met gezonde voedingsvezels en hierdoor krijg je een goed verzadigd gevoel. Voedingsvezels zijn belangrijk voor je darmen. En peulvruchten zijn ( vooral gedroogd) ook nog eens heel betaalbaar.

Je zou peulvruchten prima kunnen eten als vleesvervanger, maar om een compleet eiwit te creëren moet je een peulvrucht altijd met een graan combineren. Variatie is belangrijk, niet alleen in de soorten maar ook in dierlijke of plantaardige eiwitbronnen voor je maaltijd.

Verwerk eens peulvruchten in een soep, salade of stoofpotje. Hiermee kun je prima een dagje zonder vlees.

Mineralen en vitaminen in peulvruchten

Bonen en andere peulvruchten zijn dus niet geschikt als primair bron van eiwitten, maar bieden wel een goede toevoeging bij de maaltijd. Peulvruchten bevatten veel mineralen en antistoffen, maar daarentegen weer minder voedingstoffen in vergelijking met groenten. Hierdoor zijn ze dan weer iets minder gezond.

Welke peulvruchten ik regelmatig gebruik in de keuken

Kidneybonen

Lekker in je Chili con carne, maar gebruik ze ook eens in Mexicaanse gerechten! Voeg daarbij een hoop kleur aan je gerecht en je hebt een mooi plaatje op tafel. Je koopt kidney bonen in blik, pot of gedroogd.

Voedingswaarden per 100 gram (bereid):

126 kcal
21,5 gr koolhydraten
0,5 gr vet
7,8 gr eiwitten

Linzen

Hierin zijn veel soorten te verkrijgen; wit, groen, le puy, gele, rood of oranje. Ze smaken allemaal net even wat anders en verschillen ook in structuur. Linzen zijn erg lekker in soep of probeer eens dahl curry te maken of verwerk ze in je salade. Je koopt linzen in blik, pot of gedroogd.

Voedingswaarden per 100 gram (bereid):


117 kcal
15 gr koolhydraten
0,7 gr vet
10 gr eiwitten

Kikkererwten

Bevatten weinig calorieën, maar wel veel vezels. Maak eens hiermee home made hummus ( met gedroogde kikkererwten ) of falafel ook zo lekker. Kikkererwtenmeel gebruik ik ook vaak in plaats van meel. Of probeer mijn Marokkaanse kikkererwten curry.

Voedingswaarden per 100 gram (bereid):


119 kcal
13 gr koolhydraten
3 gr vet
7,5 gr eiwitten

Sojabonen

Voor het eerst gegeten bij een vriendin. Ze had ze gekookt en alleen bestrooit met wat zout. Soja klinkt voor mij echt vies, want sojayoghurt vind ik niet lekker, maar sojabonen daar in tegen wel. Maak ze eens als gezonde snack s ‘avonds of in het weekend.

Voedingswaarden per 100 gram (bereid):

kcal 81
6,5 gr koolhydraten

4,5 gr vet
8,5 gr eiwitten

 

Staan peulvruchten wel eens bij jou op tafel?

1 Comment

  1. Maud schreef:

    Wauw wat een leuk bericht! En zo te lezen ben je echt goed bezig! Als je echt geen vis lust zou je kunnen overwegen om een supplement te gebruiken. En jezelf iets dwingen te eten is geen goed idee! Je kan prima weinig of zelfs tot geen vlees eten. Je zou mijn blog vegetarisme en sporten kunnen lezen voor extra info. http://maudvandermeer.com/2016/06/24/vegetarisme-en-sporten/ Liefs Maud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *