10 tips voor het vermijden van toegevoegde suikers

Vegetarisme en sporten
24 juni 2016
Suikers zijn en blijven suikers
4 juli 2016

10 tips voor het vermijden van toegevoegde suikers

Mijn voeding is zoveel mogelijk vrij van toegevoegde geraffineerde suikers. Een teveel aan suikers is niet goed voor je. Dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen, maar ook wordt een teveel aan suikers opgeslagen als vet. Toch eten we steeds meer geraffineerde suikers.

Is het je wel eens opgevallen dat in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen suiker zit? Ja, zelfs in vleeswaren en magere naturel kwark. Waarom dan? Zelf in hele basic dingen zit gewoon suiker! Ik vind dat echt niet nodig. Maar aan de andere kant kan ik ook erg genieten van chocolade, daar zit ook suiker in. Genieten hoort er ook bij. De juiste balans zullen we maar zeggen. Ja ook ik als topsporter geniet zo nu en dan van iets lekkers.

Compleet suikervrij eten is niet haalbaar. Er zijn gewoon teveel producten die ik wel nodig heb, maar waaraan wel suikers zijn toegevoegd (bv. kwark). In zelf gebakken brood zit ook 1 el suiker, omdat het gist dan beter werkt.

 

15-tips-tegen-snaaien-en-snoepen  ltr

 

 

 

 

 

Tip 1: Lees etiketten

Alleen zo kun je zien of er suiker in zit waardoor je de juiste keuze kunt maken. Let op de verschillende benaming voor suiker; dextrose, glucose, maisstroop, maltodextrine, melasse etc. In fruit zit ook suiker, maar fruitsuiker is puur natuur.

Tip 2: Verdiep je eens in voedingsmiddelen

In sommige producten heeft suiker nut (brood), maar in heel veel producten dus ook niet.

Tip 3: Bereid je eigen eten

Door zelf eten te maken, ben je je bewuster van hetgeen je eet. Denk aan sausjes, koekjes en sapjes. Het vraagt wel wat meer tijd, maar je weet zelf wat je er in zit.

Tip 4: Beperk de inname van frisdranken, sapjes en alcohol.

Frisdrank bevat al veel suikers, maar soms bevatten sapjes en smoothies uit de supermarkt zelfs nog meer suiker. Om alcohol te maken is suiker nodig, daarom zijn alcoholische drankjes erg calorierijk en verslavend. Leer te genieten van water met munt of een lichte smaak van een vers citroentje.

Tip 5: Zorg voor goede alternatieven

Zelf gemaakte snacks of ongebrande noten, rozijnen zijn prima tussendoortjes. Snoep eens worteltjes met hummus dip. Immers worden veel suikers gegeten uit gewoonte of verveling. Ga voor donkere chocolade minimaal 80% cacao.

Tip 6: Koop zoveel mogelijk onbewerkte producten

Onbewerkte producten zijn puur en bevatten geen toegevoegde suikers.

Tip 7: Stop met koken uit pakjes en zakjes

Hierin zitten ontzettend veel ingrediënten die je echt niet nodig hebt. In ieder pakje van soep tot nasi, zit suiker. Voeg zelf kruiden toe aan je gerechten voor een vollere smaak.

Tip 8: Drink koffie en thee zonder suiker

Veel Nederlanders zijn gewend om koffie en thee met suiker en/of melk te drinken. Gemiddeld drinken wij zo’n 5 a 6 kopjes koffie per dag. Reken maar uit.. probeer maximaal 3 kopjes koffie te drinken zonder suiker.

Tip 9: Vermijd snelle suikers

Snelle koolhydraten vind je in wit brood, witte pasta, chips, witte rijst en verglijkbare producten. Ze hebben bijna hetzelfde effect als geraffineerde suiker. Kies voor volkoren varianten en eet veel groenten.

Tip 10: Ontbijt

Vermijd het hele schap met ontbijtgranen en kies voor puur. Havermout en voeg zelf noten, gedroogde vruchten toe. Maak granola ook eens zelf. Hoe minder suiker je bij het ontbijt eet, hoe minder snel je daarna zin krijgt in snacks.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *