Suikers zijn en blijven suikers

10 tips voor het vermijden van toegevoegde suikers
27 juni 2016
ask me anything! #1
8 juli 2016

Suikers zijn en blijven suikers

sugarblog07De meeste suikers bestaan uit glucose, fructose of een mengsel daarvan. De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Het eten van hoog glycemische voeding draagt bij aan gewichtstoename en obesitas,  dit komt niet alleen omdat suikers worden omgezet in vetten. Doordat de bloedsuikerspiegel bij voeding met een hoge glycemische waarde sterk piekt en ook weer snelt da
alt krijg je eerder honger en heb je minder snel een verzadigd gevoel. Er zijn veel suikervrije recepten te vinden, maar zijn die echt suikervrij? En wat kunnen we het beste gebruiken?

 

 

1

 

Bietsuiker en rietsuiker

Gewone suiker (kristalsuiker) is afkomstig uit de wortel van suikerbieten. Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor een klein beetje donkerbruine stroop (melasse) achter blijft. Die stroop geeft de kleur aan de suiker. De GI van suiker is 65.

Honing

2Honing bestaat voor zo’n 80% uit suikers en 20% uit water. Honing levert evenveel calorieën als witte suiker. Honing is een bron van vitamine C, calcium, fosfor, kalium, ijzer, magnesium, koper en zink. Honing wordt erg snel opgenomen door het lichaam en zal een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Honing heeft een GI index 61 en is dus vergelijkbaar met suiker.

 

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker

Palmsuiker wordt gemaakt van het sap uit de palm. Het sap wordt eerst ingekookt, hoe langer en verder dit inkoken gaat, hoe harder en donkerder de suiker wordt. Palmsuiker zou een laag GI hebben, tussen 30-35. Hiermee sprin3gt palmsuiker boven suiker uit.

Kokosbloesemsuiker is afkomstig uit de kokospalm. Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van het kokosnoot nectar uit de knoppen van de kokosnootbloem. Kokosbloesemsuiker heeft ook een GI van 30-35. Kokosbloemsuiker bevat alle stoffen nog die in het oorspronkelijk ook had in de palmboom. Alleen vind ik kokosbloesemsuiker wel erg duur en is palmsuiker wel een goedkopere alternatief.

 

Ahornsiroop / maple syrup

Ahornsiroop wordt gemaakt van houtsappen die gewonnen worden uit de es4doorn. Pure ahornsiroop heeft een glycemische indexwaarde van 54 en bevat
meer dan 20 stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Het heeft dus goede eigenschappen en is een gezondere vervanger van appelstroop, Glucose-fructosestroop of Agavestroop.

 

 

 

Avgave siroop

Agavesiroop wordt gemaakt van de agaveplant en is ongeveer 25% zoeter dan gewone suiker. Er zit behoorlijk wat fructose in avgave siroop.

Dadels

5Een zoete traktaties op zichzelf al wanneer je ze zo eet en gezond, omdat het vitamine B, kalium en koper bevat. Wel bevatten dadels behoorlijk wat fruitsuikers, dus beperk het wel. De Medjool dadels zijn het makkelijkste in gebruik; extra groot, lekker zacht en vol van smaak.

 

Wat zou ik aanraden om te gebruiken in plaats van suiker?

  • Banaan

Sowieso een lekker, voedzaam en zoet tussendoortje maar ook een perfecte zoetmaker in baksels & smoothies

  • Kokos

Geraspt, geschaafd of als olie/boter

  • Gedroogd fruit

Dadels, perzik of ander gedroogd fruit is zoet genoeg om bak,- koek,- snoeprecept zoet te maken. Kies wel voor on-gezwavelde variant. En gedroogd fruit is lekker als winegum.

  • Palmsuiker

Het is goedkoper dan kokosbloesemsuiker en als we de GI moeten geloven wordt het minder snel opgenomen.

  • Kokosbloesemsuiker

Als je het niet erg vindt om er wat meer voor te betalen is ook kokosbloesemsuiker ook goed alternatief voor suiker.

  • Kaneel

Kaneel is een prima zoetstof om je recepten zoeter te krijgen. Bij mij gaat kaneel er altijd maal 2 erdoorheen.

  • Verse vanille

Ik vind het altijd raar ruiken als je vanillepoeder ( chemische variant ) bent gewend, maar hiermee kun je ook zeker je recept zoeter krijgen.

Suiker blijft suiker. Een recept is niet gezonder te noemen als er een ander soort suiker wordt gebruikt. Maar er is niks mis mee als je je yoghurt zoet met goede kwaliteit honing of kokosbloesemsuiker. Ik vermijd zoveel mogelijk de toegevoegde suikers in producten, omdat deze niet natuurlijk zijn. Uiteindelijk gaat het wel om de balans en mag je best een keertje snoepen!

Supermarkt

2 Comments

  1. Marion schreef:

    Helder! Ik zit hier altijd meeen te klungelen. Omdat ik er dan weer niet uitkom gooi ik het bijltje er vaak bij neer. Nu ga ik het onthouden. Ik gebruik zelden suiker, maar merk dat ik dan juist de behoefte krijg om te snoepen. Agavesiroop ga ik ook een’s proberen. Beter dus dan appelstroop. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *