Koolhydraten en sporten

Waarom zou je peulvruchten eten?
8 april 2016

Koolhydraten en sporten

Voor lichamelijke inspanning heb je energie nodig. De meeste energie haalt je lichaam uit koolhydraten. De koolhydraten die je via voeding binnenkrijgt worden opgeslagen in de spieren en lever “(de glycogeenvoorraad) maar zorgt ook voor onze glucosebehoefte. Gemiddelde glycogeenvoorraad gaat zo’n 1,5 uur mee als je tijdens het sporten geen speciale sportdrankjes of sportrepen neemt. Dus doe gerust eens water in je bidon! Mocht je moeite hebben om water te drinken, doe er verse munt in.

d7b43d4d963d24f25339b181fdcf6f06

Dat koolhydraten dikmakers zijn is een fabel maar met een kern van waarheid. Koolhydraten worden opgeslagen in lever en spieren. Er is echter maar een beperkte opslagruimte voor koolhydraten. Een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in vet. Het gaat dus om de juiste balans.

Koolhydraten zijn een must voor de (actieve) sporter. Het is wel zo dat je je koolhydraten beter uit polysachariden kunt halen in plaats van mono- en disachariden. Mono- en disachariden bevatten overigens veel calorieën, want dit zijn pure suikers.

Mono- en disachariden:

  • suiker, honing, snoepgoed, koek

Polysachariden:

  • volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappels en banaan
De man met de hamer

Wist je dat je hersenen juist op glucose functioneren? Zoals ik al eerder zei is je voorraad niet oneindig. In je spieren en lever zitten een opslag voor ongeveer 1,5 uur intensief sporten. Train je langer en vul je geen koolhydraten aan, dan kun je “de man met de hamer” tegen komen. Je voelt je slap en je gaat trillen. Eigenlijk kan je lichaam dan alleen nog maar vetten gaan verbanden, maar hiervoor is meer zuurstof nodig.

Voor een sporter is koolhydraatarm eten absolute niet aan te raden. koolhydraten zijn voor een sporter de belangrijkste brandstofbron. Ben je geen sporter, dan kun je gerust wat minder koolhydraten nemen, maar laat ze vooral niet achterwegen! Door koolhydraatrijke producten te laten staan mis je ook vezels voor je stoelgang en een hoop belangrijke vitamines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *