Inspiratieverhaal #2 Interview met vegetarische topsporters

Zoodle met biefstuk
1 juni 2016
Garnalen met mangochutney
22 juni 2016

Inspiratieverhaal #2 Interview met vegetarische topsporters

Na de documentaires Vleesverlangen van NPO3 en Forksoverknives op Netflix was ik geïntrigeerd over eten zonder vlees en vis. Uit nieuwsgierigheid en het afvragen ‘hoe en wat’ over veganisme en topsport had ik besloten om op onderzoek uit te gaan. En ook om mijn kennis uit te breiden over dit onderwerp. Ik stelde een aantal vragen aan vegetarische topsporters, lees je mee?

AnneBavelaar1

 

Anne Bavelaar is Nederlands kampioen moderne 5-kamp en wil naar de Spelen van 2020!

Moderne Vijfkamp bestaat uit vijf dynamische en uitdagende sporten, waarvan de combinatie mij heel erg aanspreekt.

 

Cc4y7ybXIAEhc6SArjan van Binsbergen is ultraloper en heeft een WK ticket kunnen bemachtigen!

Vandaag de dag vormt het hardlopen, samenzijn met Veronica en zijn familie en vrienden de rode draad in zijn leven buiten de militaire loopbaan.

 

 

 

 

 

Arjan is een vegetariër en Anne is een veganist. Ze doen beiden aan topsport.
De motivatie voor hun keuze hierin zijn het welzijn van dieren en persoonlijke gezondheid.

 

Waarom heb je je levensstijl aangepast? Merkte je verschil toen je gestopt was met dierlijke producten te eten?
Arjan; Ik ben ruim drie jaar geleden op zoek gegaan naar gezondere voeding. Dit was ook het moment dat mijn hardlopen van hobby naar serieus sport beoefenen transformeerde. Ik las het boek “eat and run” van Scott Jurek en dat zette me op het vegetarische spoor. Vlees at ik in die fase eigenlijk al nauwelijks, wel vis.

Anne; Ik leerde een vriendin kennen die mij over veganisme vertelde en hoorde dat het samen kon gaan met topsport. Toen heb ik me verder in de argumenten voor veganisme en de bio-industrie verdiept en wilde ik er niet meer aan bijdragen. Ik heb eerst informatie opgezocht over welke alternatieven ik kan eten voordat ik mijn eetpatroon heb veranderd. Dit proces heeft wel een paar maanden geduurd. Sinds ik veganistisch werd ben ik niet ziek geworden, ik herstel sneller en mijn vertering is een stuk beter. Verder merk ik dat ik me elke dag super goed voel bij het idee dat er geen dieren gedood hoeven te worden voor mijn voeding.

Heb je niet altijd honger?
Arjan; Nee, ik probeer dit te voorkomen. Ik heb wel altijd granenrepen bij me, mocht ik flauw worden. Ik denk wel vaak aan eten, maar dat komt omdat ik dat ook graag doe (altijd al gedaan!)

Anne; Nee, ik eet heel veel groenten, bonen en granen. Dit vult behoorlijk.

Zijn er dingen waar je tegenaan loopt/nadelen omdat je vegetarisch bent en topsport bedrijft?
Arjan; Gelukkig is in mijn tak van sport een redelijk percentage vegetariër of zeer beperkt vleeseter. Hierdoor is de aangeboden voeding tijdens de wedstrijden geen probleem voor mij. Tot aan mijn eerste successen werd ik wel moe van de vraag: “je kunt toch niet meer dan honderd kilometer hardlopen op een krop sla?” Of de opmerking: “je zult toch elke dag een biefstuk moeten eten, anders wordt het niks!” Terwijl ik juist steeds harder ging lopen….

Anne; Bij wedstrijden in het buitenland die een paar dagen duren is het altijd even kijken wat er geserveerd wordt. Maar ik bereid veel voor en neem vaak mijn eigen eten mee om ervoor te zorgen dat ik wel genoeg (eiwitten bijvoorbeeld) tot me neem.

Ze zeggen dat vegetarische sporters sneller herstellen, wat zijn jou ervaringen?
Arjan; Het grote verschil dat ik merkte was dat ik sneller herstelde en vaker kon trainen, al vrij snel na mijn start als vegetariër. Een voorbeeld: voor die tijd trainde ik 5 of 6 dagen per week en liep ik weektotalen van rond de 100km. Op de rustdag was ik echt moe (spierpijn/zware benen). Binnen vijf maanden ging mijn ritmiek naar slechts twee rustdagen per maand en kon ik cycli draaien van tussen de 125 en 225 km/week. Ook in alle dagelijkse dingen voel ik me veel fitter. Ik sta 6 dagen in de week om 5 uur op voor mijn eerste sportmoment van de dag. Vrijwel altijd wordt ik voor de wekker wakker en voel ik me uitgeslapen.

Anne; Ja, dat kan ik beamen. Nu ben ik het gewend maar vooral in de maanden net na dat ik gewisseld was kon ik het verschil duidelijk merken.

Ervaar je wel eens sociaal onhandigheden?
Arjan; Bij mij op het werk is een feestavond vrijwel standaard BBQ. Mijn familie is ondertussen gewend dat ik niet naar feestjes ga waar ik in de walm van verbrand vlees moet staan. Op het werk moet ik dit telkens weer uitleggen.
Ook in groepen uit eten gaan is een drama. Het vegetarisch menu is dan bijvoorbeeld zonder keuze, alleen een bordje pasta. Dat eet ik thuis ook. Overigens wordt dan wel van mij verwacht dat ik tot over de pijngrens mijn tevredenheid moet uiten over het feit dat: “er voor mij ook wat geregeld is!” Als ik dan niet reageer met geveinsde hondsdolheid van geluk ben ik weer die “zeikvegetarier”.
Dit leidt ertoe dat ik eigenlijk alleen nog samen met mijn vrouw uit eten ga, in restaurants waar ook echt iets lekkers wordt klaargemaakt. Gelukkig wordt het lijstje met keuzemogelijkheden wel steeds langer!

Anne; Het is heel erg meegevallen! Ik had gedacht dat dit veel erger zou zijn. Als vrienden of familie niet weten wat ik wel of niet eet en wat ze dus mogen koken dan kan ik ze altijd helpen met recepten en op google zijn ook een heleboel lekkere recepten te vinden! Ik merk dat mensen het leuk vinden nieuwe dingen te proberen en het niet erg vinden vegetarisch of veganistisch te eten. Soms kan het ook zijn dat anderen bijvoorbeeld wel een stuk vlees bij het eten nemen en ik in plaats daarvan tofu of bonen eet. Bij restaurants wordt het steeds makkelijker en weten ze vaker wat het inhoudt en bepaalde ingrediënten weg kunnen laten. En als ze niets op de kaart hebben kreeg ik tot nu toe het mooiste en lekkerste gerecht omdat de koks spontaan iets gingen samenstellen.

Heb je in samenwerking met een diëtist een voedingsschema gemaakt of doe je dat alleen?
Arjan; Nee, ik controleer mezelf alleen door de bloedwaarden te laten testen.

Anne; Een voeding diëtiste helpt mij met een voedingsschema zodat ik leer op de juiste momenten de juiste voeding tot me te nemen.

Hoe ziet een voedingsdagboek van jou eruit?
Arjan; Ontbijt: Bakje met fruit, spirulina, tarwegras, noten, granenvlokken, kokos en soya yoghurt. 1 glas soya melk.
9 of 10 uurtje: 1 snee haver/volkoren brood met soya boter en pindakaas/amandelboter of humus. 1 stuk fruit
Lunch: 1 snee volkorenbrood met honing. Bakje soyakwark met muesli. 1 stuk fruit. Bord met rauwkost. Eventueel aangevuld met een kop soep.
15 uurtje:1 snee haver/volkoren brood met soya boter en pindakaas/amandelboter of humus. 1 stuk fruit
Diner: quorn/tofu/linzen burger of iets dergelijks. 60 gram granen/volkoren pasta. Groenten, minimaal 200 gram. Bakje rauwkost of avacado.
Avond: shake soyamelk/eiwitten/spirulina. 2 sneeën brood. 1 stuk/bakje fruit.
In de weekenden pak ik vaak een extraatje als croissantje of een stukje appeltaart bij de koffie.
Bovenstaande zaken zijn een gemiddelde en wijken iets af naar gelang van de geleverde inspanning. Als ik mijn brandsof inname moet vergroten tijdens trainingspieken verhoog ik het aantal brood en de grammen granen/pasta bij het diner.

Anne; Ontbijt: Havermout, sojamelk, fruit, lijnzaad en noten
Middageten: Quinoasalade met tomaat, courgette, paprika, quinoa, linzen en dressing van tahini. (Granaatappelpitjes zijn hierbij ook heel lekker!)
Tussendoor: Appel
Voor de training: Sojayoghurt met fruit
Na de training: Shake van sojamelk en fruit
Avondeten: Veel wokgroenten met tofu uit de oven en zoete aardappel

Heb je advies voor andere vegetarische topsporters?
Arjan; Eet waar je je goed bij voelt, zowel mentaal als fysiek. Dat dit afwijkt van het gemiddelde gedachtegoed is niet van belang. Je prestaties bewijzen dat je voor jouw lijf op het goede spoor zit!

Anne; Het kan gewoon, maar net als sporters die wel vlees eten , erop letten dat je gezond en goed eet in relatie tot je trainingen.

Wat is de lekkerste vleesvervanger?
Arjan; De “kip”stukjes van vivera. Goed qua voedingswaarden, lekkere textuur en goed te preparen met diverse kruidensoorten. Hierdoor te gebruiken voor diverse “keukens” als Aziatisch/Noord-Afrikaans/Mediteraan etc

Anne; Met tofu kun je heel veel! Je kunt het op veel verschillende manieren kruiden en bereiden en kan daarom op verschillende manieren heel lekker zijn!

Wat is je lievelingsgerecht?
Arjan; Couscous met groentestoof
Volkorenpasta met spinazie
Harira met dadels
Volkoren/haver/meergranenbrood met divers beleg

Anne; Een curry met kikkererwten

Dus topsport en vegetarisme is mogelijk?
Arjan; Ja, er zijn genoeg voorbeelden!! Ongetwijfeld zal elk lichaam anders op diverse voedingspatronen reageren, maar het idee dat topsport+biefstuk is echt flauwekul!

Anne; Ja!!! 🙂

 

Volg jij een speciaal dieet of heb jij iets bijzonders waardoor je aangepast eet en wil je graag andere inspireren? Neem gerust contact met mij op!

2 Comments

  1. Marion schreef:

    Interessant om te lezen. Er wordt zo vreselijk veel gezegd en geschreven de laatste jaren. Je moet dit en je moet dat, want … als… nou, noem maar op. Ik ben het helemaal eens met wat Arjan zegt: Eet vooral waar jij je goed bij voelt. We kunnen zoveel leren van ons eigen lichaam als we maar eens goed leren luisteren ernaar. Ik ben zelf al vegetariër sinds mijn 12e. Ik kan door mijn ziekte niet meer sporten, maar hiervoor geldt hetzelfde: luister naar je lichaam. Eet en reageert je lichaam, handel ernaar. Niks mis mee om je goed te laten informeren, maar wat mij betreft zijn er grenzen. En ik vind dit dan ook echt heel leuk om te lezen. Vooral van veganisme wordt vaak gezegd dat het niet samen gaat met topsport. Mooi om te lezen dat het dus wel kan. Goed artikel!

  2. Marleen Denessen schreef:

    HoiHoi! Erg leuk stukje wat je hier geschreven hebt. Ik ga eens verder kijken hier wat voor andere interessante dingen er te vinden zijn 🙂 Groetjes uit Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *