Ben je een ontbijtkoek liefhebber?

Pesto met walnoten
4 januari 2017
Zwanger
30 november 2017

Ben je een ontbijtkoek liefhebber?

Hoe gezond is ontbijtkoek? Ik ga in dit artikel een aantal soorten ontbijtkoeken onder de loep nemen. Gezond is bij iedereen verschillend, uiteindelijk gaat het erom wat jij belangrijk vindt qua voeding. Ik wil jullie er alleen maar bewust van maken wat er nou allemaal in zit. Wat jij in je mond stopt. Wil je minder zout, calorieën of suikers eten? Zelfs ik ben quilty aan ontbijtkoek, heerlijk met roomboter bij een kopje thee. Eigenlijk past ontbijtkoek niet in mijn voedingsplan, want mijn focus ligt op “suikervrij” en zo puur mogelijk. Sja, zelfs ik verdwaal tussen al die lekkere dingen.

Snelle Jelle

Ideaal voor onderweg door deze handige verpakking.

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, water,kandijstroop, rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), specerijen, zonnebloemolie, rijstebloem, aroma.

309 kcal per 100 gram en per portie 170 kcal
Energie komt voornamelijk uit suikers
Glucose-fructosestroop staat als eerste vermeld dat betekend dat hier het meest van inzit. Vervolgens roggebloem en nogmaals suiker. Je kunt wel zeggen dat het vetarm is, maar de vezels zijn te verwaarlozen.

Snelle Jelle minder suiker

Ingrediënten: Roggebloem. glucose-fructosestroop, voedingsvezel (oligofructose), water, suiker, specerijen, rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), zonnebloemolie, rijstebloem, stabilisator (glycerol), conserveermiddel (kaliumsorbaat).

283 kcal per 100 gram en per portie 141 kcal
Energie voornamelijk uit suikers
Hier wordt wel roggebloem als eerste vermeld dat betekend dat er al minder suiker in zit dan snelle jelle. Doordat er minder suikers inzitten gebruiken ze wel andere producten (lees meer producten) om het te laten rijzen. Ook deze variant is vetarm, maar bevat al wel meer vezels.

Peijnenburg ontbijtkoek gesneden

Zo lui als we zijn is dit toch wel fijn dat dit ook al voor je gesneden is!

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, plantaardige oliën (palm, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), tarwebloem, specerijen, aroma en gebrande suiker.

311 kcal per 100 gram en 93 kcal per portie
Energie voornamelijk uit suikers
Wederom staat hier ook glucose-fructosestroop als eerste vermeld, dus suikerrijk. Helaas weinig vezels.

 

Peijnenburg volkoren gesneden

Wat handig dat ook deze variant al gesneden voor je is.

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop, roggevolkorenmeel 22%, roggebloem, water, suiker, rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), plantaardige oliën (palm, raap), specerijen, tarwebloem, gebrande suiker en aroma.

307 kcal per 100 gram en per porties 92 kcal
Energie voornamelijk uit suikers 36,9g per 100 gram
Als eerste wordt glucose-fructosestroop weer genoemd, maar als tweede roggevolkorenmeel. Doet hij zijn naam eer aan of toch niet? Want we zien ook tarwebloem, helaas. Ook deze variant bevat te weinig tot geen vezels.

 

Peijnenburg haver & rogge

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop (gemaakt van granen), roggebloem 35%, havermeel 5%, suiker, plantaardige oliën (palm*, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), tarwebloem, specerijen, natuurlijk aroma.
*palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages.

328 kcal per 100 gram en per porties 98 kcal
Energie komt voornamelijk uit suikers
Bedrukt met claimer vetarm en bron van vezels, maar klopt dat wel? Het product is wel vetarm, maar bevat 3,5g vezels per 100 gram. Dit zou ik niet vezelrijk noemen. Maar 5% havermeel en wederom weer tarwebloem, daarnaast wordt ook weer hier als eerste glucose-fructosestroop vernoemd.

 

Peijnenburg zero% suiker toegevoegd

Ingredienten: Roggebloem 39%, voedingsvezel (oligofructose), zoetstof (xylitol), water, stabilisator (glycerol), plantaardige oliën (palm, raap), rijsmiddel (natriumcarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), tarwebloem, specerijen, aroma.
Dit product bevat van nature aanwezige suikers.

241 kcal per 100 gram en 1 porties bevat 72 kcal
Bevat 5,9g suiker per 100 gram
Hier zou een claim van vezelrijk (18,3 gram per 100g) meer van toepassing zijn dan bij Peijnenburg haver & rogge. Dit product is gezoet met zoetstof xylitol en levert 40% minder calorieën dan suiker. Verder heeft het bizar veel vezels!

 

Biologische ontbijtkoek van Peijnenburg rogge

Ingrediënten: Invertsuikerstroop*, roggebloem*, water, gebroken rogge*, honing*, rijsmiddel: E500, azijn*, specerijen*, tarwezemelen*.
* = Van gecontroleerd biologische teelt

290 kcal per 100 gram en per porties 87,6 kcal
Energie voornamelijk uit suikers 40,6 gram per 100 gram

Hoewel het lijstje van ingrediënten het kortst is wordt hier invertsuikerstroop als eerste vermeld en dat betekend dat dit product er het meest in zit. Verder zijn de vezels te verwaarlozen. Dit product is ook gezoet met honing.

1 suikerklontje = 3,5 gram. Je eet dus al gauw 3 suikerklontjes in 1 portie ontbijtkoek! OEPS

Mijn mening
Houd je basis zo puur mogelijk, dan is er wel ruimte om eens iets lekkers te eten. De ene keer een handje snoep of een schaaltjes chips. Alles is balans laten we maar zeggen. Ontbijtkoek zie ik meer als een lekkernij en is geen “basis” voedsel. Voor de hoeveelheid suikers zou ik dan toch liever een koekje kiezen. Wees bewust wat er in een product zit en wat je naar binnen propt. Als je zelf in de hand wilt houden wat er allemaal in gaat raad ik aan om eens zelf ontbijtkoek te maken.

Wil je dat ik nog meer producten onder de loep neem? Laat dan even een berichtje achter en ik zet het op de to-do list!

1 Comment

 1. Sabrina Pop schreef:

  Hallo Maud,

  Wat fijn dat je dit zo goed beschrijft. Mijn zoontje zit op wedstrijd zwemmen en je wilt als ouder je kind de beste voeding geven. Mijn zoontje zwemt 4 keer in de week en zit snel aan ondergewicht. Wij zijn niet zo goed thuis in wat de juiste voeding is voor een jonge sporter. Wat ik heel jammer is dat er bij veel producteb toch nog veel suiker blijkt te zitten in de producten waar wij van denken die gezond zijn. Mijn zoo te eet graag muslie repen. Nu weet ik wel dat dat natuurlijk ook niet heel erg gezond is. Maar zou je deze toch eens na willen kijken? Ik ben namelijk heel benieuwd.

  Dank je wel.

  Mvg
  Sabrina Pop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *