ask me anything! #1

Suikers zijn en blijven suikers
4 juli 2016
8 tips om makkelijker gezonder te eten
11 juli 2016

ask me anything! #1

Een blogje waar je me echt vanalles mag vragen en waar ik dan op vijf vragen antwoord geef. Je mag me echt vanalles vragen, of het nou gaat over mezelf, of misschien wil je weten hoe een training eruit ziet, of wat ik in mijn weekenden doe, of wat ik zou hebben gedaan als ik niet aan topsport had gedaan. Schroom je niet om het te vragen!

 

Local-NL-OW2.0-nemef owna 2.0-Service en Montage-Q-A

1. Hoe doe jij een periodisering? Neem aan dat je niet een vol seizoen volle bak door traint?

Een trainingscyclus bestaat uit 4 weken. 3 weken trainen en 1 week herstel. Waarvan de 3e week meestal het zwaarst is. Soms in het begin van het seizoen hebben we een cyclus van 5 weken, omdat het dan een algemene periode is waar we veel trainen in duur en ligt de belasting in dat opzicht vrij laag. Naar mate er belangrijke wedstrijd komen ga je steeds specifieker trainen en bouw je af naar je piek moment. Je hebt ongeveer 3 keer per seizoen een piekmoment.

 

2. Beheerst het sporten je leven? Of houdt je ook nog tijd over voor andere dingen?

Eigenlijk beheerst het sporten wel mijn leven, maar ik zou eerder zeggen dat dit mijn lifestyle is. Ik heb zeker ook nog tijd voor andere dingen, maar dit doe ik wel altijd met een vraag in mijn achterhoofd als “ kost het niet teveel energie?” , “kan ik nu wel uit eten?”, “ is het wel verstandig om later te gaan slapen?” etc. Dus bewust en onbewust beheerst het sporten wel je leven, want je wilt geen verkeerde keuzes achteraf hebben gemaakt. Ik krijg genoeg afleiding van mijn hond en mijn kat en daarnaast heb ik ook een hele lieve vriend die vroeger ook topsport heeft gedaan dus die weet waarmee ik bezig ben. Alhoewel het soms wel lastig is aangezien dat hoofdstuk voor hem al afgesloten is en hij nu een ander leventje heeft. Daarnaast vind ik vrienden en familie ook erg belangrijk, want die geven je ook energie. Ik zou het heel erg vinden als ik niemand om mij heen zou hebben.

 

3. Hoe houd je jezelf gemotiveerd als topsporter?

Ik sta elke dag op om te doen waar ik echt heel veel plezier in heb. Natuurlijk zijn er dagen dat de zin even weg is, maar dat hebben jullie toch ook wel eens als je naar je werkt toe gaat? Zolang ik het leuk blijf vinden en er plezier in heb zal ik het blijven doen. Ik geniet van de weg naar succes en alle ervaringen die ik op doe koester ik voor later. Ik wil elke dag het beste uit mezelf halen. Mocht ooit het plezier en de zin afnemen zal het toch tijd worden om andere beslissingen te nemen.

 

4. Waarom ben je ooit gaan zwemmen en bijv niet gaan hardlopen?

Waarom ben ik gaan zwemmen in plaats van een andere sport? Goede vraag, ik denk dat ik er gewoon in gerold ben en er in ben blijven hangen, haha. Iedereen haalt wel 1 of 2 zwemdiploma’s en ik heb ze alle drie. Al van jongs af aan vond ik zwemmen gewoon erg leuk en merkte dat ik al gauw sneller zwom dan andere kindjes in mijn groepje. Dus zodoende ben ik begonnen met wedstrijdzwemmen en mocht ik elke seizoen een beetje meer trainen. Toen ik 2 jaar op een rij een limiet zwom voor de Europese jeugd kampioenschappen heb ik mijn kleine clubje “Zeester-Meerval” ingeruild voor het regionale trainingscentra en zwem ik vanaf m’n 16e in Eindhoven. NU onder leiding van Marcel Wouda.

 

klok

5. Wat doe je op een trainingsweekend/week als je niet hoeft te trainen?

Allereerst ik ben slecht in uitslapen, dus op zondag kan ik rustig om 07.30 al klaar wakker zijn. Ik houd van structuur en ritme, dus zal ik nooit pas om 10.00 uur mijn bed uit komen, omdat ik dat gewoon zonde van mijn dag vind. Als ik niet train vind ik het fijn om toch bezig te zijn. Dus een weekend alleen maar films en series kijken zul je mij niet zo gauw zien doen. Een grote wandeling van een uur maken samen met mijn vriend en hond vind ik veel leuker. Ik ben meer van het actief herstel laten we maar zeggen. Een lekkere lunch en een kop koffie op het terras maak je mij ook erg blij mee. En als laatste ben ik ook niet zo’n avond mens, dus echt laat naar bed gaan doe ik ook niet, dit zal vast wel veranderen om het moment dat ik niet meer aan topsport doe.

 

Heb jij een leuke vraag voor mij? Stel hem gerust en dan beantwoord ik ze in de volgende blog vraag & antwoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *